Dimittend fra Master i Fremmedsprogsdidaktik, 2025:
Bodil Schrøder (Spanskunderviser på Herning Gymnasium)
Masteruddannelsen i fremmedsprogsdidaktik (MIF) har ikke alene bidraget med nye faglige indsigter, men også udvidet og beriget mit sproglige netværk, og jeg vil varmt anbefale andre sproginteresserede (også fra Jylland) at tage uddannelsen i fremmedsprogsdidaktik. Det er hele rejsen værd!
Jeg har modtaget en både spændende, varieret, teoretisk men også praksisrelevant undervisning på KUA. Indholdet i undervisningen har spundet vidt fra teorier om sprogindlæring til kulturdidaktik til evaluering og test af selve tilegnelsen af de sproglige kompetencer.
Sprog og kultur er dynamiske størrelser, hvis tilegnelse og forståelse kræver dynamiske og fleksible fremmedsprogsundervisere. Under uddannelsen har jeg været særligt optaget af tilegnelsen af den mundtlige kommunikative kompetence, herunder udviklingen af den interkulturelle kommunikative kompetence, som også har været genstand for analyse i min masteropgave. Endeligt har flersprogethedsdidaktikken vækket min nysgerrighed og interesse, hvilket foreløbigt har ført til udarbejdelsen af et brobygningsforløb i almen sprogforståelse, der med sin pluralistiske tilgang forsøger at anerkende den sproglige mangfoldighed, som er at finde i klasserummet, i samfundet og i verden.
For mig som fremmedsprogsunderviser har det altid været vigtigt at blive ved med at udfordre og udvikle undervisningspraksis, og masteruddannelsen har ikke blot givet mig et solidt teoretisk fundament at stå på, men også bekræftet mig i vigtigheden af at blive ved med at afsøge og afprøve nye didaktiske veje.
De studerende på uddannelsen repræsenterer en faglig spredning fra grundskole til gymnasium til universitet, og det er en af uddannelsens helt store styrker. Undervisningen har givet rig mulighed for at diskutere teorier under inddragelse af egen undervisningspraksis, og som underviser i gymnasieskolen har netop dialogen med de øvrige studerende sat egen praksis i perspektiv.
Takket være masteruddannelsen i fremmedsprogsdidaktik er min undervisningspraksis udvidet og består i dag også af samarbejder med folke- og gymnasieskoler på tværs af det danske land.
Med min master i fremmedsprogsdidaktik følger der en række spændende interne og arbejdsrelaterede opgaver: Jeg skal som ”sproglig koordinator” på mit gymnasium agere sparringspartner for kolleger og ledelse på fremmedsprogsområdet, initiere og udvikle interne projekter af sproglig karakter, etablere kontakt til mulige eksterne samarbejdspartnere (kommune, region og/eller erhvervsliv), bidrage til nationale/transnationale samarbejder, som kan styrke udviklingen af elevernes interkulturelle kommunikative kompetence, bidrage til fokus på flersprogethed i gymnasiet mv., og jeg glæder mig sådan til at komme rigtigt i gang med det hele.
Tak for 3 inspirerende og lærerige år. MIF’en har alt i alt beriget mit virke som fremmedsprogsunderviser, og takket være uddannelsen har jeg nu nye spændende opgaver i min portefølje, som jeg håber, kan bidrage til og øge sprogbegejstringen hos gymnasieskolens elever.